Ebbe Silva

18 feb 20232 min.

Brooks C17 sadel

Uppdaterad: 20 feb 2023

Brooks C17 är en sadel i vulkaniserad gummi med stål räls. Vissa lovar att den återskapar Brooks legendariska hägmattaeffekten direkt ur lådan. Vi undersökte och har till slut köpt en tredje sådan. Här berättar vi varför och ger dig tre anledningar att testa den och tre nackdelar att tänka på.

VÄSTERÅS 2023-02-17

Kort om att välja sadel

Val av sadel är en mycket personlig sak då måttet på våra sittben varierar kraftigt. Det finns även fördomar och okunskap som spökar. Du kan vara en 145 Kg person och dina sittben passar bättre på en 143mm bred sadel men där sitter du och får skav på en 155mm sadel för att säljaren bedömer att större folk behöver bredare sadlar - vilket inte alltid är sant! Så, kolla med din cykelaffär om de har en anordning för att mäta dina sittben och hjälpa dig välja rätt. En enklare guide från Mantel finns här.

C17 finns med bakplatta i metall eller hård plast.

Tre anledningar

Det finns en uppsjö av legendariska berättelser och recensioner av Brooks sadlar över hela internet. Vissa svär för heder och samvete att det inte finns lika sköna, kvalitativa och tidlösa sadlar som en Brooks, vare sig en C17 i gummi eller den ökända B17 i läder.

Men legender hjälper sällan när den hårda verkligheten ställer till, särskilt för oss tyngre cyklister (100kg och uppåt) som ofta har det svårt att välja sadel och får lida under cykelturerna med obekväma sådana. Jag cyklade med Brooks C17 ett antal år och tycker att det finns åtminstone 3 anledningar för dig att testa en.

  • Hägmattaeffekten är sann! Det tar några turer men den kommer, sedan vill man bara cykla mer inte mindre!

  • Funkar för gravel, bikepacking, city, MTB, pendling med mera.

  • Skippa all krångel med att mäta rumpan och testa olika sadlar oändligt. Brooks C17 är a162mm bred (finns liknande i mindre storlek och även en cutout variant) och tack vara gummin och hängmattaeffekten hittar de flesta en bekväm plats på den.

Nackdelar

C17 är ingenting för gramjägare, den är tung (464g) eller för landsvägscyklings stilpatrullen då den går sin egen väg på den fronten. Det finns dock nya färger att välja hos Brooks och även färgglada nitar du kan pimpa din sadel med.

  • Tung.

  • Kan vara dyr (just nu finns några på REA hos Biketown).

  • Ibland "låter" den liten, men inget som irriterar.

My five cents

Jag gillar C17 skarpt och har köpt en tredje sådan med bakplatta i hård plast som det var på den jag hade på en cykel jag sålde. Som super tung (146 kg) cyklist fick jag en "aha-jaså-men oj "upplevelse när jag för första gång märkte att det gick att cykla på C17 med jeans istället för cykelbrallor. Detta var en fullständig omöjlighet på andra sadlar med skav och sår som omedelbar resultat. Med C17 räckte bara med lite Medevi rumpsalva (just in case...den alltid lika skönt och förlänger cykelsäsongen) och vips var man klar för pendling. Reality sucks med Brooks underlättar i min åsikt.

Vad tycker du? Äger du en sådant? Jag är nyfiken på vad din upplevelse är/var med den.

Har det varit lätt för dig att välja sadel? Fick du hjälp på affären? Just nu undersöker vi vilka butiker har bra kundbemötande gentemot större cyklister. Tyck till, berätta gärna.
 

 
Tusen tack för att du tog tid att läsa. Hoppas innehållet gav dig något.
 
_________________

XL.
 
Powered by Medevi Sport

    10