top of page

Brooks C17 sadel

Uppdaterat: 20 feb. 2023

Brooks C17 Àr en sadel i vulkaniserad gummi med stÄl rÀls. Vissa lovar att den Äterskapar Brooks legendariska hÀgmattaeffekten direkt ur lÄdan. Vi undersökte och har till slut köpt en tredje sÄdan. HÀr berÀttar vi varför och ger dig tre anledningar att testa den och tre nackdelar att tÀnka pÄ.


VÄSTERÅS 2023-02-17

Kort om att vÀlja sadel

Val av sadel Àr en mycket personlig sak dÄ mÄttet pÄ vÄra sittben varierar kraftigt. Det finns Àven fördomar och okunskap som spökar. Du kan vara en 145 Kg person och dina sittben passar bÀttre pÄ en 143mm bred sadel men dÀr sitter du och fÄr skav pÄ en 155mm sadel för att sÀljaren bedömer att större folk behöver bredare sadlar - vilket inte alltid Àr sant! SÄ, kolla med din cykelaffÀr om de har en anordning för att mÀta dina sittben och hjÀlpa dig vÀlja rÀtt. En enklare guide frÄn Mantel finns hÀr.

C17 finns med bakplatta i metall eller hÄrd plast.

Tre anledningar

Det finns en uppsjö av legendariska berÀttelser och recensioner av Brooks sadlar över hela internet. Vissa svÀr för heder och samvete att det inte finns lika sköna, kvalitativa och tidlösa sadlar som en Brooks, vare sig en C17 i gummi eller den ökÀnda B17 i lÀder.

Men legender hjÀlper sÀllan nÀr den hÄrda verkligheten stÀller till, sÀrskilt för oss tyngre cyklister (100kg och uppÄt) som ofta har det svÄrt att vÀlja sadel och fÄr lida under cykelturerna med obekvÀma sÄdana. Jag cyklade med Brooks C17 ett antal Är och tycker att det finns Ätminstone 3 anledningar för dig att testa en.


  • HĂ€gmattaeffekten Ă€r sann! Det tar nĂ„gra turer men den kommer, sedan vill man bara cykla mer inte mindre!

  • Funkar för gravel, bikepacking, city, MTB, pendling med mera.

  • Skippa all krĂ„ngel med att mĂ€ta rumpan och testa olika sadlar oĂ€ndligt. Brooks C17 Ă€r a162mm bred (finns liknande i mindre storlek och Ă€ven en cutout variant) och tack vara gummin och hĂ€ngmattaeffekten hittar de flesta en bekvĂ€m plats pĂ„ den.

Nackdelar

C17 Àr ingenting för gramjÀgare, den Àr tung (464g) eller för landsvÀgscyklings stilpatrullen dÄ den gÄr sin egen vÀg pÄ den fronten. Det finns dock nya fÀrger att vÀlja hos Brooks och Àven fÀrgglada nitar du kan pimpa din sadel med.


  • Tung.

  • Kan vara dyr (just nu finns nĂ„gra pĂ„ REA hos Biketown).

  • Ibland "lĂ„ter" den liten, men inget som irriterar.


My five cents

Jag gillar C17 skarpt och har köpt en tredje sÄdan med bakplatta i hÄrd plast som det var pÄ den jag hade pÄ en cykel jag sÄlde. Som super tung (146 kg) cyklist fick jag en "aha-jasÄ-men oj "upplevelse nÀr jag för första gÄng mÀrkte att det gick att cykla pÄ C17 med jeans istÀllet för cykelbrallor. Detta var en fullstÀndig omöjlighet pÄ andra sadlar med skav och sÄr som omedelbar resultat. Med C17 rÀckte bara med lite Medevi rumpsalva (just in case...den alltid lika skönt och förlÀnger cykelsÀsongen) och vips var man klar för pendling. Reality sucks med Brooks underlÀttar i min Äsikt.


Vad tycker du? Äger du en sĂ„dant? Jag Ă€r nyfiken pĂ„ vad din upplevelse Ă€r/var med den.


Har det varit lÀtt för dig att vÀlja sadel? Fick du hjÀlp pÄ affÀren? Just nu undersöker vi vilka butiker har bra kundbemötande gentemot större cyklister. Tyck till, berÀtta gÀrna. Tusen tack för att du tog tid att lÀsa. Hoppas innehÄllet gav dig nÄgot. _________________

XL. Powered by Medevi Sport






0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page