Ebbe Silva

11 mar 20233 min.

Cykelkläder som funkar för överviktiga

Uppdaterad: 12 mar 2023

Det finns cykelkläder som funkar för överviktiga, vi har testat flera plagg från märken som förstår att vi behöver en cykelindustri som befriar istället för att begränsa. Här hittar du några av dem och även några alternativa lösningar. Du får klä dig som du vill.

VÄSTERÅS. 2023-03-11

Hoodie från Dressmann XL. Cykelbibs (insidan) och cykelshorts: Aerotech Designs.

Du får klä dig som du vill

Du får klä dig som du vill med kläder och stil som passar just dig. Lyssna varken på stilpatrullen eller på velominatis som himlar med ögonen när de ser en större person i funktionskläder avsedda för cykling. Du ska visst njuta av cykelsporten precis som alla andra, och om det inte finns kläder som passar dig är det inte ditt fel! Cykelindustrin har fortfarande en skev bild av vad en cyklist är, men vi finns för att visa att varje kropp är en cykelkropp. Nu till kläderna.

Aerotech Designs

Amerikanska Aerotech Designs har flera plagg som går att kombinera fritt och bygga en egen look. Vi har testat och tycker att tröjorna kunde ha varit en aning bekvämare men deras bibs och shorts är bra! Rent allmänt är de bra för sköna turer och gruscykling men välj noga om du tänker köra Vätternrundan med dem. Deras hemsida hittar du här.

Aerotech Dry Loose Fit tröja. Aerotech multisport shorts.

Fat Lad At the Back (FLAB)

Brittiska FLAB har intressanta kläder för alla cykeldiscipliner. Eftersom jag cyklar mest grus blev jag förtjust i deras Tech T-Shirt som är fukkttransporterande och andas. Kolla gärna hela kollektionen som har bra kläder för kvinnor och män. Klicka här för deras sida. De har många intressanta tröjor som går att köra motionslopp med.

FLAB Tech T-Shirt.

FLAB väst och långärmad cykeltröja.

Gonso

Det är inte många som känner till tyska Gonso, vilket är lite synd för de gör fina cykelkläder som går även att tävla i. Dessutom finns de ofta på Bikester och ROSE bikes hemsidor, vilket gör att man skippar tullen om man beställer via dem. De har även vadderade cykelkalsonger vilket jag misstänker kommer att göra cykelpendlarna glada. Gonso har fina cykelbibs, shorts och vinterplagg som håller länge och ger valuta för pengarna.

Gonso cykelbibs är bekvämma och varar länge.

Santini

Det är en aning svårt att få tag i Santini kläder i större storlekar, de finns men syns sällan på svenska hemsidor. Hittar du dem passa på att investera direkt! De må kosta lite mer, men nu pratar vi premium kläder som självaste Peter Sagan kör med.
 
Var inte rädd för Santinis cykelbyxor, de ska sitta lite tajt och det är meningen eftersom de ska fungera som kompressionsstrumpor och det gör mycket skillnad under längre turer har jag konstaterat. Santinis tröjor har även olika grader solskyddsfaktor vilket är bra på sommaren.

Sonen var nog avis på min Santini tröja.

Hitta din grej

Glöm aldrig att du inte behöver cykelkläder för att räknas som cyklist! De är bara funktionsplagg som underlättar för dig att göra det du tycker om - din sport, din passion, din cykelglädje - cyklist är du redan! Kombinera, experimentera, hitta din grej, din egen känsla! Ibland räcker det med att slänga på sig första träningströjan man ser, ett par cykelkalsonger, shorts och ute å grusa!! Låt ingenting släcka din eld!

Tröjan: Dressmann XL. Shorts: Aerotech. Kalsipperna: Gonso.

Mina 5 cents och tips för andra överviktiga

Som supertung cyklist (145 Kg) hade jag inte kunnat njuta av cykelsporten utan gedigna cykelkläder. Visst går det att cykla utan dem, ja det går, men när turerna blir tätare och längre kommer det att kännas. Det är en stor skillnad att cykla 210 km i jeans och cykla samma sträcka i cykelkläder avsedda för ändamålet. Scrolla för några tips.

Vi drar till Falun sade Bengan.

  • Har du inte använd cykelkläder förut kommer det att kännas en aning märkligt, men testa för all del, ge inte upp.

  • Tvätta dina cykelkläder strax efter varje runda, följ instruktionerna noga.

  • Det finns videos på YouTube som visar hur du tar på dig dina cykelkläder.

  • Använd inte vadderad cykelbibs med kalsongerna på.

  • Välj inte för stora cykelbibs. Hellre lite tajt än för lösa som klumpar ihop och skaver.

  • Lyssna inte på andra som säger att större personer inte ska ha cykelkläder på sig.

Vad tycker du? Berätta gärna om du känner till andra märken som gör kläder som passar, helst från 3XL och uppåt - vi behöver veta mer och ta kontakt med dem! Tråkigt nog så har Specialized köpt Machines For Freedom och avvecklade dem. Machines gjorde kläder för plussize kvinnor och vi hade kontakt med dem förut. Så, om du vet mer om cykelkläder för plussize, berätta för oss och andra! Tusen tack!! ____________________

XL Biking powered by Medevi Rumpsalva, Aerotech Designs och FLAB.
 

Gillar du inlägget? Bjud skribenten på en kopp kaffe här.

    12