Ebbe Silva

4 mar 20233 min.

Cyklar som funkar för överviktiga

Uppdaterad: 8 mar 2023

Vi testade Merida Big Nine, Pelago Stavanger Outback och Nishiki Allroad .Här kommer 7 ledtrådar och ett axplock av videos som hjälper dig att leta rätt och identifiera vilka cyklar lämpar sig bäst för just dig.


 
VÄSTERÅS, 2023-03-04

Bike Sizing hos Painfree Power Stockholm

7 ledtrådar för överviktiga

Det kan vara svårt att leta rätt på affärerna och falla för försäljningsargumenten. Här hittar du sju ledtrådar som hjälper dig identifiera cyklar som lämpar sig för överviktiga:
 

  1. Hjulen ska helst vara i metall och ha mellan 32-36 ekrar.

  2. Tillverkaren specificerar viktgränsen i manualen eller Appendix A.

  3. Diskbroms för båda hjul.

  4. Cyklar med stålram har ofta redan hjul med flera ekrar.

  5. Gravel Bikes (gruscyklar), touring cyklar, hybrider, mountain bikes och vardagscyklar klarar ofta högre vikt än rena landsvägscyklar.

  6. Cyklar med flera växlar underlättar för överviktiga.

  7. Om en cykel har kolfibergaffel kolla om gaffeln klarar din vikt - kolfiber är starkare än stål men betydligt känsligare.

Merida Big Nine

Moutainbikes är underbara instegscyklar för tyngre cyklister, men se till att just den du väljer har en framgaffel med luftfjädring som kan pumpas efter terrängen du ska cykla på.

Hjulen, viktigaste delar

Se upp för cyklar med mindre än 32 ekrar per hjul, dessa lämpar sig bäst för cyklister under 100kg. Som överviktig kommer du att cykla längre på ett par hjul med 30-36 ekrar. Var inte orolig, alla cyklister bryter en eker eller två lite då och då, och att rikta hjul är en service som ska utföras på alla cyklar minst varje år. Desto fler ekrar desto starkare hjul. De flesta cyklar har ramar som klarar överviktiga cyklister, det är viktigast att ha bra hjul som håller. Har du hittat en cykel du gillar men den saknar hjul som klarar din vikt? Dion Lewis från ApexBikes har skrivit en hjulguide för överviktiga som kan vägleda dig i köpet av nya hjul.

Pelago Stavanger

En bra cykel som blev ännu bättre 2023. Med både ram och gaffeln i stål har Stavangern burit mig och hela min bikepacking kit (Tält, mat, sovsäck, liggunderlag, reparationskit, yxa, friluftsköket m.m.) problemfritt. En cykel som håller och förvånar alltid på ett bra sätt.

Cykelmanualer och Appendix A

Du har fattat beslutet, nu ska det cyklas! Eller kanske letar du efter en stark cykel åt någon annan. Har du läst cykelmanualen och Appendix A? Efter timmar av sökande på webben märker du snabbt att de flesta affärer listar inte hur många kilon deras cyklar klarar och de få som gör det visar ofta en felaktig viktgräns på 110kg för nästan alla modeller på deras webbsidor. Bästa lösningen är att leta efter cykeltillverkarens egen manual för cykelmodellen du gillar bäst och läsa Appendix A, det är där du ser cykelns riktiga viktgräns eller “total system weight” (cyklist + last). Appendix A har flera namn, och de flesta stora cykeltillverkare som Trek och Merida har välskrivna sådana. Även mindre tillverkare som Pelago Bicycles i grannlandet Finland har bra manualer. Läs dem, det lönar sig!

Nishiki Allroad

Du behöver inte offra dina besparingar för att köpa en mångsidig cykel som klarar tuffa tag. Även om du inte gillar gruscykling lika mycket som vi gör, kan jag med fördel rekommendera denna cykel för tyngre personer som vill börja med landsvägscykling.

Din vikt, din cykel. XL Biking testar.

Det är du som ska cykla på just din cykel, så välj noga och kom ihåg att all cykling sker på egen risk. Väger du upp till 120 Kg klarar även moderna landsvägscyklar din vikt, men ofta inte lastad med annat. Om din vikt överskrider 120Kg då bör din cykel vara starkare. Webbsidan XL Biking har testat flera cykelmodeller som klarar vikter from 130-135 Kg, Cyklar med ramar och gafflar i metall rekommenderas för personer som väger mer än 140kg som XL Bikings testare Ebbe Silva (150kg) som cyklar på en Pelago Stavanger.
 

Överviktiga: en del av cykelvärlden

Vi lever i en spännande tid för överviktiga som vill cykla. Idag finns det flera grupper, gemenskaper, klubbar och liknande som riktar sig mot överviktiga cyklister. I takten med att utanförskapet minskar för överviktiga som cyklar eller vill cykla, ökar cykelbranschens förståelse av deras behov och förväntningar. Som överviktig är du en viktig del av cykelvärlden som inte längre kan ignoreras!

Vad tycker du om inlägget? Vilka cyklar har fungerat för dig? Jag tar gärna emot tips och förslag så vi kan fortsätta att hitta bra cyklar för oss tyngre!
 
_________________
 
Vill du stödja mitt arbete med en kopp kaffe? Klicka här. Tusen tack!

    14