top of page

Cyklar som funkar för överviktiga

Uppdaterat: 8 mars 2023

Vi testade Merida Big Nine, Pelago Stavanger Outback och Nishiki Allroad .HÀr kommer 7 ledtrÄdar och ett axplock av videos som hjÀlper dig att leta rÀtt och identifiera vilka cyklar lÀmpar sig bÀst för just dig.

VÄSTERÅS, 2023-03-04

Bike Sizing hos Painfree Power Stockholm

7 ledtrÄdar för överviktiga

Det kan vara svÄrt att leta rÀtt pÄ affÀrerna och falla för försÀljningsargumenten. HÀr hittar du sju ledtrÄdar som hjÀlper dig identifiera cyklar som lÀmpar sig för överviktiga:

  1. Hjulen ska helst vara i metall och ha mellan 32-36 ekrar.

  2. Tillverkaren specificerar viktgrÀnsen i manualen eller Appendix A.

  3. Diskbroms för bÄda hjul.

  4. Cyklar med stÄlram har ofta redan hjul med flera ekrar.

  5. Gravel Bikes (gruscyklar), touring cyklar, hybrider, mountain bikes och vardagscyklar klarar ofta högre vikt Àn rena landsvÀgscyklar.

  6. Cyklar med flera vÀxlar underlÀttar för överviktiga.

  7. Om en cykel har kolfibergaffel kolla om gaffeln klarar din vikt - kolfiber Àr starkare Àn stÄl men betydligt kÀnsligare.

Merida Big Nine

Moutainbikes Àr underbara instegscyklar för tyngre cyklister, men se till att just den du vÀljer har en framgaffel med luftfjÀdring som kan pumpas efter terrÀngen du ska cykla pÄ.


Hjulen, viktigaste delar

Se upp för cyklar med mindre Àn 32 ekrar per hjul, dessa lÀmpar sig bÀst för cyklister under 100kg. Som överviktig kommer du att cykla lÀngre pÄ ett par hjul med 30-36 ekrar. Var inte orolig, alla cyklister bryter en eker eller tvÄ lite dÄ och dÄ, och att rikta hjul Àr en service som ska utföras pÄ alla cyklar minst varje Är. Desto fler ekrar desto starkare hjul. De flesta cyklar har ramar som klarar överviktiga cyklister, det Àr viktigast att ha bra hjul som hÄller. Har du hittat en cykel du gillar men den saknar hjul som klarar din vikt? Dion Lewis frÄn ApexBikes har skrivit en hjulguide för överviktiga som kan vÀgleda dig i köpet av nya hjul.


Pelago Stavanger

En bra cykel som blev Ànnu bÀttre 2023. Med bÄde ram och gaffeln i stÄl har Stavangern burit mig och hela min bikepacking kit (TÀlt, mat, sovsÀck, liggunderlag, reparationskit, yxa, friluftsköket m.m.) problemfritt. En cykel som hÄller och förvÄnar alltid pÄ ett bra sÀtt.

Cykelmanualer och Appendix A

Du har fattat beslutet, nu ska det cyklas! Eller kanske letar du efter en stark cykel Ă„t nĂ„gon annan. Har du lĂ€st cykelmanualen och Appendix A? Efter timmar av sökande pĂ„ webben mĂ€rker du snabbt att de flesta affĂ€rer listar inte hur mĂ„nga kilon deras cyklar klarar och de fĂ„ som gör det visar ofta en felaktig viktgrĂ€ns pĂ„ 110kg för nĂ€stan alla modeller pĂ„ deras webbsidor. BĂ€sta lösningen Ă€r att leta efter cykeltillverkarens egen manual för cykelmodellen du gillar bĂ€st och lĂ€sa Appendix A, det Ă€r dĂ€r du ser cykelns riktiga viktgrĂ€ns eller “total system weight” (cyklist + last). Appendix A har flera namn, och de flesta stora cykeltillverkare som Trek och Merida har vĂ€lskrivna sĂ„dana. Även mindre tillverkare som Pelago Bicycles i grannlandet Finland har bra manualer. LĂ€s dem, det lönar sig!


Nishiki Allroad

Du behöver inte offra dina besparingar för att köpa en mĂ„ngsidig cykel som klarar tuffa tag. Även om du inte gillar gruscykling lika mycket som vi gör, kan jag med fördel rekommendera denna cykel för tyngre personer som vill börja med landsvĂ€gscykling.

Din vikt, din cykel. XL Biking testar.

Det Àr du som ska cykla pÄ just din cykel, sÄ vÀlj noga och kom ihÄg att all cykling sker pÄ egen risk. VÀger du upp till 120 Kg klarar Àven moderna landsvÀgscyklar din vikt, men ofta inte lastad med annat. Om din vikt överskrider 120Kg dÄ bör din cykel vara starkare. Webbsidan XL Biking har testat flera cykelmodeller som klarar vikter from 130-135 Kg, Cyklar med ramar och gafflar i metall rekommenderas för personer som vÀger mer Àn 140kg som XL Bikings testare Ebbe Silva (150kg) som cyklar pÄ en Pelago Stavanger.

Överviktiga: en del av cykelvĂ€rlden

Vi lever i en spÀnnande tid för överviktiga som vill cykla. Idag finns det flera grupper, gemenskaper, klubbar och liknande som riktar sig mot överviktiga cyklister. I takten med att utanförskapet minskar för överviktiga som cyklar eller vill cykla, ökar cykelbranschens förstÄelse av deras behov och förvÀntningar. Som överviktig Àr du en viktig del av cykelvÀrlden som inte lÀngre kan ignoreras!

Vad tycker du om inlÀgget? Vilka cyklar har fungerat för dig? Jag tar gÀrna emot tips och förslag sÄ vi kan fortsÀtta att hitta bra cyklar för oss tyngre! _________________ Vill du stödja mitt arbete med en kopp kaffe? Klicka hÀr. Tusen tack!

3 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page