top of page

NÀr börjar cykelsÀsongen?

Uppdaterat: 16 feb. 2023

Vi Àr ivriga, vi vill uppleva friheten, farten, ÀventyrskÀnslan och hÀlsoeffekterna av att cykla ute! Jag har samlat lite bilder och listat 4 tips för varje Ärstid och du fÄr avgöra nÀr cykelsÀsongen bör starta eller om den nÄgonsin tar slut. Tyck till i kommentarerna!


VÄSTERÅS 2023-02-09 Uppdaterat: 2023-02-14

Vintern Àr inte till för at gÄ i ide

Vi börjar iskallt och lÄter björnen, igelkotten och grÀvlingen sova medan vi hÀrjar fritt pÄ isiga cykelbanor och snöiga grusvÀgar. Kylan hjÀlper oss att bli av med julens extra kalorier och att brÀnna fet genom att tvinga vÄra bruna fettceller att jobba hÄrdare för att hÄlla oss varma. Men var försiktig och "lyssna pÄ mamma", mössan pÄ och varma klÀder hjÀlper dig att inte drabbas av kylans negativa effekter. Vintern Àr inte till för att gÄ i ide, inte hela tiden, eftersom de dÀr bruna celler Àr aktiva och brÀnner fet Àven nÀr man vilar - vilket Àr ocksÄ viktigt! HÀr kommer lite vintertips.


  1. Korta cykelturer har ocksÄ lÄngsiktiga fysiska och mentala effekter.

  2. Ät! Slarva inte med det! Ta med nĂ„got roligt att smaska pĂ„ eller laga sjĂ€lv i naturen.

  3. Dryck! Fyll en termos med din favorit varm dryck men ocksÄ en med ljumt vatten. Jag tar ofta med lite varm nyponsoppa och knÀckemackor (som inte fryser).

  4. Mindre lufttryck i dÀcken ger bÀttre grepp, men inte sÄ lite annars riskerar du att fÄ en punka. Experimentera fritt!


VÄren vÀcker liv

Solen skiner, Ätminstone nÄgra dagar, isen smÀlter pÄ sina stÀllen och det Àr nÀstan snöfritt i skogen. VÄrens alla "nÀstan" vÀcker cyklisten i oss till liv. Det gÄr "nÀstan" att cykla med shorts och bara ben; det funkar "nÀstan" att ta bort dubbdÀcken; det Àr sÄ att man "nÀstan" vÄgar cykla riktiga gran fondo (100 km) turer med landsvÀgscykeln. Hur som helst, det gÄr att cykla fint och de flesta börjar rota i sina cykelklÀder och övertala sig sjÀlv att lada inför sommaren. PlÄnboken Àr magrare dÄ man köpt en ny hoj som man Àr sÄ jÀkla ivrig för att testa ute pÄ vÀgarna eller stigarna. Man kÀnner adrenalinet och vÀntar för första möjliga ledigheten för att ge sig ut! HÀr kommer mina tips:


  1. KlÀ dig lagom varmt. LÄt dig inte luras av solen. Att frysa under cykelturen Àr inte bra och det förrÀdiska vÀdret kan sÀtta kÀppar i hjulen rÀtt sÄ snabbt.

  2. Cykla gÀrna MTB men gÀrna pÄ torrare underlag. Visst Àr det kul med blötta partier, men de blir spÄriga och mindre kul för naturen och andra cyklister senare pÄ Äret.

  3. Se till att inte satsa alltför hÄrt sÄ du skadar dig. Sommaren kommer och man vill vara hel. Korta turer ger bra trÀning ocksÄ.

  4. Njut! Stanna lite, det gör inget, du blir inte mindre cyklist för det.

  5. Bonus tips: akta gruset! Vissa kommuner dröjer lite med att sopa vÀgarna och det Àr bÀst att vara pÄ sin vakt (sÀger en som missade gruset och flög ivÀg i 40km/h i en kurva för att sedan hamna ihopkrupen i diket med flera sÄr).


Sol, vind och vatten - sommaren Àr hÀr!

Jag vet, det regnar en del ocksÄ och det Àr myggor överallt, men visst Àr det underbart att cykla pÄ sommaren? Ted GÀrdestad kommer med bÀsta tipset för sommarcyklisterna, "sol, vind och vatten" ja - drick mycket vatten, inte bara sportdryck - vatten alltsÄ! VÀdret blir varmare varje Är och blir du uttorkade under cykelturen kan det betyda ett besök till akuten om inte nÄgot vÀrre!


  1. PÄ med solkrÀmen. Visst ser cykelbrÀnnan tuff pÄ Instagram? Hudcancer Ä andra sidan...inte lika kul.

  2. Ta med tillrÀckligt med vÀtska, fyll pÄ vid behov. Drick innan du blir törstig, glöm inte att Àta ocksÄ. Strunta i vad besserwisserna sÀger om att det ser fult ut med vattenflaskor större Àn 500ml pÄ cykeln - ta den flaskan du tycker du behöver.

  3. Klar med rundan? Sitt inte med smutsiga cykelklÀder under lÄng tid dÄ bakterierna trivs i dem och kan ge dig sÄr.

  4. AnvÀnd byxsalvan/ chamois cream. Medevi Sport "rumprÀddaren" var bÀst i vÄr lÄngsiktiga test och vi rekommenderar! Funkar Àven efter turen!


Hösten Àr magisk! Take me to your gravel!

Jag Àlskar hösten! Alla fÀrger, nyanser av ljus och luften som pÄ nÄgot underligt sÀtt kÀnns sÄ ren - har ni mÀrkt? Att vistas ute under denna underbara sÀsong Àr bra för din totala hÀlsan, du aktiveras mentalt och fysiskt och dessutom fÄr du en chans av njuta av all lagrade energi du fick frÄn sommaren. HÀr Àr nÄgra tips för att uppleva höstens magi pÄ tvÄ hjul.


  1. Njut, stressa inte alla rundor. Allt handlar inte om prestation. Andas in, andas ut

  2. Fram med gruscykeln, cross och MTB, variera din trĂ€ning. Är du tung har Merida fina MTB cyklar som Big Nine och Big Trail som funkar kanon för oss lite större. Vi har testat Big Nine med stor framgĂ„ng.

  3. Bikepacking utan en massa myggor! Bikepacking Àr hÀr för att stanna och Sverige Àr perfekt för det! Du behöver inte cykla till Nordkapp, det rÀcker med ett mikroÀventyr med kanske en övernattning i skogen för att komma hem som ny!

  4. Gravel, gravel, gravel! Om du gÄr in pÄ NVBD:(https://nvdb2012.trafikverket.se/SeTransportnatverket) hittar du oÀndliga grusvÀgar som du kan anvÀnda för att bygga dina egna turer. GÄ in pÄ "slitlager" i menyn till högern och njut av grusparadiset Sverige.


Vad tycker du? Har cykelsÀsongen en början och ett slut? Hur kÀnns det för just dig?

Vad sÀgs om alla tips? 16 vÀrdelösa tips? Har nÄgra av dem hjÀlpt dig?


Hoppas du hÄller dig aktiv Äret runt och njuter av vad varje Ärstid har att erbjuda. Ett aktivt liv gör susen för det mentala hÀlsan och kroppen kommer att tacka dig senare.

__________

XL.

1 kommentar

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page