Ebbe Silva

10 feb 20234 min.

När börjar cykelsäsongen?

Uppdaterad: 16 feb 2023

Vi är ivriga, vi vill uppleva friheten, farten, äventyrskänslan och hälsoeffekterna av att cykla ute! Jag har samlat lite bilder och listat 4 tips för varje årstid och du får avgöra när cykelsäsongen bör starta eller om den någonsin tar slut. Tyck till i kommentarerna!

VÄSTERÅS 2023-02-09 Uppdaterat: 2023-02-14

Vintern är inte till för at gå i ide

Vi börjar iskallt och låter björnen, igelkotten och grävlingen sova medan vi härjar fritt på isiga cykelbanor och snöiga grusvägar. Kylan hjälper oss att bli av med julens extra kalorier och att bränna fet genom att tvinga våra bruna fettceller att jobba hårdare för att hålla oss varma. Men var försiktig och "lyssna på mamma", mössan på och varma kläder hjälper dig att inte drabbas av kylans negativa effekter. Vintern är inte till för att gå i ide, inte hela tiden, eftersom de där bruna celler är aktiva och bränner fet även när man vilar - vilket är också viktigt! Här kommer lite vintertips.

  1. Korta cykelturer har också långsiktiga fysiska och mentala effekter.

  2. Ät! Slarva inte med det! Ta med något roligt att smaska på eller laga själv i naturen.

  3. Dryck! Fyll en termos med din favorit varm dryck men också en med ljumt vatten. Jag tar ofta med lite varm nyponsoppa och knäckemackor (som inte fryser).

  4. Mindre lufttryck i däcken ger bättre grepp, men inte så lite annars riskerar du att få en punka. Experimentera fritt!

Våren väcker liv

Solen skiner, åtminstone några dagar, isen smälter på sina ställen och det är nästan snöfritt i skogen. Vårens alla "nästan" väcker cyklisten i oss till liv. Det går "nästan" att cykla med shorts och bara ben; det funkar "nästan" att ta bort dubbdäcken; det är så att man "nästan" vågar cykla riktiga gran fondo (100 km) turer med landsvägscykeln. Hur som helst, det går att cykla fint och de flesta börjar rota i sina cykelkläder och övertala sig själv att lada inför sommaren. Plånboken är magrare då man köpt en ny hoj som man är så jäkla ivrig för att testa ute på vägarna eller stigarna. Man känner adrenalinet och väntar för första möjliga ledigheten för att ge sig ut! Här kommer mina tips:

  1. Klä dig lagom varmt. Låt dig inte luras av solen. Att frysa under cykelturen är inte bra och det förrädiska vädret kan sätta käppar i hjulen rätt så snabbt.

  2. Cykla gärna MTB men gärna på torrare underlag. Visst är det kul med blötta partier, men de blir spåriga och mindre kul för naturen och andra cyklister senare på året.

  3. Se till att inte satsa alltför hårt så du skadar dig. Sommaren kommer och man vill vara hel. Korta turer ger bra träning också.

  4. Njut! Stanna lite, det gör inget, du blir inte mindre cyklist för det.

  5. Bonus tips: akta gruset! Vissa kommuner dröjer lite med att sopa vägarna och det är bäst att vara på sin vakt (säger en som missade gruset och flög iväg i 40km/h i en kurva för att sedan hamna ihopkrupen i diket med flera sår).

Sol, vind och vatten - sommaren är här!

Jag vet, det regnar en del också och det är myggor överallt, men visst är det underbart att cykla på sommaren? Ted Gärdestad kommer med bästa tipset för sommarcyklisterna, "sol, vind och vatten" ja - drick mycket vatten, inte bara sportdryck - vatten alltså! Vädret blir varmare varje år och blir du uttorkade under cykelturen kan det betyda ett besök till akuten om inte något värre!

  1. På med solkrämen. Visst ser cykelbrännan tuff på Instagram? Hudcancer å andra sidan...inte lika kul.

  2. Ta med tillräckligt med vätska, fyll på vid behov. Drick innan du blir törstig, glöm inte att äta också. Strunta i vad besserwisserna säger om att det ser fult ut med vattenflaskor större än 500ml på cykeln - ta den flaskan du tycker du behöver.

  3. Klar med rundan? Sitt inte med smutsiga cykelkläder under lång tid då bakterierna trivs i dem och kan ge dig sår.

  4. Använd byxsalvan/ chamois cream. Medevi Sport "rumpräddaren" var bäst i vår långsiktiga test och vi rekommenderar! Funkar även efter turen!

Hösten är magisk! Take me to your gravel!

Jag älskar hösten! Alla färger, nyanser av ljus och luften som på något underligt sätt känns så ren - har ni märkt? Att vistas ute under denna underbara säsong är bra för din totala hälsan, du aktiveras mentalt och fysiskt och dessutom får du en chans av njuta av all lagrade energi du fick från sommaren. Här är några tips för att uppleva höstens magi på två hjul.

  1. Njut, stressa inte alla rundor. Allt handlar inte om prestation. Andas in, andas ut

  2. Fram med gruscykeln, cross och MTB, variera din träning. Är du tung har Merida fina MTB cyklar som Big Nine och Big Trail som funkar kanon för oss lite större. Vi har testat Big Nine med stor framgång.

  3. Bikepacking utan en massa myggor! Bikepacking är här för att stanna och Sverige är perfekt för det! Du behöver inte cykla till Nordkapp, det räcker med ett mikroäventyr med kanske en övernattning i skogen för att komma hem som ny!

  4. Gravel, gravel, gravel! Om du går in på NVBD:(https://nvdb2012.trafikverket.se/SeTransportnatverket) hittar du oändliga grusvägar som du kan använda för att bygga dina egna turer. Gå in på "slitlager" i menyn till högern och njut av grusparadiset Sverige.

Vad tycker du? Har cykelsäsongen en början och ett slut? Hur känns det för just dig?


 
Vad sägs om alla tips? 16 värdelösa tips? Har några av dem hjälpt dig?

Hoppas du håller dig aktiv året runt och njuter av vad varje årstid har att erbjuda. Ett aktivt liv gör susen för det mentala hälsan och kroppen kommer att tacka dig senare.

__________

XL.

    10