top of page

All Bodies on Bikes

Cykelkulturen förÀndras för det bÀsta. NÀr ska Norden hÀnga med? Flera stora mÀrken och mediekanaler vÀrlden över inser att alla har rÀtt att röra pÄ sig pÄ egna villkor. Men var finns cyklarna, klÀderna, bemötandet och gemenskapen som gynnar alla cyklister?


Inte roligt alls

Varken Marley, Kailey, Ebbe eller XL Biking finns till för att tillfredsstÀlla samhÀllets sjuka behov av en PK "Freak Show". Bloggskribenten Johanna Berg har rÀtt nÀr hon sÀger att vi Àr inte "före-bilder" och vill istÀllet vara förebilder! Vi hoppas att cykelbranschen och cykelkulturen i Sverige och Norden förstÄr vad man utsÀtter större personer för nÀr man inte inkluderar dem och alla som cyklar.

Det Àr inte roligt att behöva stÄ ut med dÄligt bemötande pÄ affÀrer, glÄpord pÄ cykelbanorna, spott, skratt och förlöjligande kommentarer bara för att man vill cykla. TyvÀrr har det hÀnt allt för mÄnga gÄnger i Sverige, men det behöver inte fortsÀtta!

Dock krÀvs det samverkan, samspel, dialog och en ny mÀnniskosyn som lÀmnar bakom sig förstenade och förÄldrade idealbilder av hÀlsa och skönhet. Ingen ska dömas efter utseende, storlek och annat. XL Biking finns som en resurs till individer och grupper som vill göra skillnader som bestÄr och gynnar alla som cyklar eller vill cykla, inte endast en del av dem - som det fortfarande envisas att ske i Cykelsverige. Inte roligt alls!

KĂ€ngor hit och dit - inte vi!

Marley har lÀrt oss mycket i vÄra samtal. Jag förundrades av hennes mod, inre styrka och skamlös cyklande! Dessutom delar vi en XL Biking vÀrdering: vi Àr aktiva med det positiva inte militanta med det negativa! Det betyder, med andra ord, att vi vill lyfta det som Àr bra inom cykelkulturen och cykelbranschen, och innan vi ger en kÀnga till ett mÀrke, grupp eller nÄgot annat bjuder vi pÄ samarbetet och erbjuder vÄra kunskaper, talanger och expertis för att göra mÀrken, branschen och kulturen bÀttre. Det lÄter bra, dock har XL Biking fÄtt kÀngor av flera svenska och internationella aktörer som enligt de sjÀlva: "Skulle gÀrna göra förÀndringar om tjocka mÀnniskor visar sig ville handla av oss". Hur i hela vÀrlden ska vi kunna handla om det inte finns produkter för oss och kundbemötandet Àr kass? DÀrför lyfter vi partners och mÀrken som omfamnar framtiden med oss och vÄgar inkludera alla cyklister istÀllet för att förankra sig i en snÀv och exkluderande cykelkultur som snart inte finns kvar (hoppas vi).

HĂ€nger du med?

Cykelkulturen blir inte bÀttre utan personligt engagemang och personligt ansvar. Alla kan göra nÄgot. MÀnniskor lider och vÀgrar att vara mer aktiva bland annat pÄ grund av en gemenskap eller nÄgra stödjande vÀnner, dÀrav rubriken! HÀnger du med eller blir Àven du kvar i det gamla och bidrar till stigmatiseringen av större cyklister med din frÄnvaro? FrÄgan Àr inte sÄ enkel förstÄs, men hÀr finns nÄgra förslag: - HÀlsa nÀr du cyklar förbi.

- LÀmna inte nÄgon bakom under ett cykelpass.

- Bemöt alla med respekt pÄ cykelaffÀren. LÀr personalen om frÄgor som rör större cyklister.

- Ge utrymme till större storlekar i alla plaggmodeller i din klÀdkollektion och annonsera dem gÀrna med rÀtt person i bilderna. Representation Àr viktig!

- Bjud inte pÄ oönskade rÄd om vikt och hÀlsa nÀr du cyklar med nÄgon.

- Skapa cykelmedia som gynnar alla cyklister. Det Àr inte kul att prenumerera pÄ media som inte representerar alla - Vi Àlskar cykelsporten allihop!

- Mobba inte, trakassera inte, visa respekt.

- Tillverka starkare cyklar med starkare hjul, vi köper gÀrna!

- Följ oss pÄ sociala medier, vi Àr cyklister som alla andra! - Handlar frÄn affÀrer och mÀrken som gynnar alla cyklister inte endast eliten eller smala sÄdana.

Sist men inte minst: vÀlkomna in i gemenskapen! XL Biking Àr till för alla cyklister! Ebbe Silva Grundare, XL Biking. Tjock Cyklist.


Senaste inlÀgg

Visa alla

Bergs cykologi

bottom of page