top of page

VCK - BÀst och mest vÀlkommande i Sverige

Uppdaterat: 9 dec. 2020

Cykelklubb, ett mycket kÀnsligt Àmne för XL biking, undersöks nÀrmare dÄ VÀsterÄs Cykelklubb bjöd mig som förelÀsare och inspiratör för klubbens planeringsdagar med ledningen.


VÄSTERÅS 2020-10-26

Passione! Det som förenar oss Àr visst starkare Àn det som skiljer oss Ät!

Broar, inte murar

XL Biking Àr ett cykelcommunity för alla cyklister. VÄr fokus siktar framför allt pÄ de som Àr överviktiga, HBTQ personer, mÀnniskor med funktionsvariationer, och andra som pÄ nÄgot sÀtt kÀnner sig utanför cykelsverige och cykelkulturen. VÄrt namn avslöjar allt: vi Àr XL "extra large" alla fÄr plats och var och en fÄr verka för det man tycker Àr viktigt sÄ att fler cyklar och upplever cykelglÀdjen utan varken fördomar eller stigmatisering. Vi vill bygga broar inte murar, det mÄ lÄta som en klyscha men samtidigt vÀsentligt om alla ska verkligen fÄ plats - och, det Àr klart de ska! SÄ, dags att utmana mina egna uppfattningar om cykelklubbar, lÀgga Ät sidan mina traumatiska upplevelser med klungcyklister och omfamna mitt eget budskap helt och hÄllet!


Fruktade "Velominati" eller?

LÄngt ifrÄn en mindre sekt bestÄende av allvetande cyklister som dikterar regler, kollar strumplÀngden, om det Àr rÀtt mÀngd "luft" under cykelkepsen nÀr man tar av hjÀlmen för att gÄ in pÄ fiket, förbjuder tempopinnar pÄ landsvÀgscyklar och fnissar nÀr man dyker upp pÄ landsvÀgsrunda med MTB skorna pÄ, VCK VÀsterÄs Cykelklubb Àr inte "Velominati", utan ett gÀng passionerade cyklister som gör ett mycket omfattande och viktigt arbetet som berör kommunen och dess invÄnare pÄ ett positivt sÀtt.


Öppen och uppmuntrande attityd

XL Bikings budskap om allas rÀtt att cykla pÄ egna villkor, behovet av tolerans, respekt, bÀttre cyklar, anpassade utrustning och klÀder för alla storlekar, och andra vÀsentliga förÀndringar i cykelsverige sÄgs som en sjÀlvklarhet av medlemmarna i VCK:s ledningsgrupp som omfamnade vÄra vÀrderingar med en uppmuntrande attityd. Jag fick i min tur uppleva hur mycket gemensamt vi hade och glÀdjen blev ett faktum! XL Biking Àr ingen cykelklubb, vi strÀvar för att alla cyklister i vÄr community som önskar att vara med en valfri cykelklubb ska kunna inkluderas i den. Vi vill för tillfÀllet inte skapa en nischad cykelklubb för överviktiga eller andra, utan vill utvidga bilden av cyklisterna genom att jobba för inkluderingen och integreringen av dessa i samhÀllet och dess föreningsliv.

BerÀttelserna frÄn medlemmarna i Team XL Biking berörde mÄnga.
Att inkludera Àr första steget, det gÀller att öppna dörren sÄ att individen kommer in och fÄr delta och anpassa sig efter klubben. Att integrera Àr att ta hÀnsyn till individernas olika förutsÀttningar utan fördomar, och göra de anpassningar och förhandlingsbara kompromisser i klubben som krÀvs för att alla ska vara aktiva och delaktiga pÄ egna villkor.

VÀsterÄs Cykelklubb har visat fina förutsÀttningar för just detta, och vi Àr imponerade av hur mycket de anstrÀnger sig för att komma in i mÄl! Vi pÄ XL Biking vet hur viktigt det Àr att en community, klubb, förening eller grupp ser till att frÀmja individens biopsykosocialt vÀlmÄende enligt WHO och regeringens föreskrifter, med andra ord: att verka sÄ att man mÄr bra i kroppen, sinnet och i sina relationer med andra och miljön.

 

BÀst och mest vÀlkommande i Sverige

VCK har en stor vision, det gillar vi pÄ XL! Vi tycker att visionen ska alltid vara större Àn visionÀren, dÄ lÀmnar man bakom sig saker som bestÄr - inte endast trender eller "flugor" som försvinner med tiden! Klubben vill vara bÀst och mest vÀlkommande i Sverige, och vi kunde inte förvÀnta oss inget mindre av en klubb som bland annat:


* Har nÀrmare 1000 medlemmar

Samverkan, en XL Cyklist talar för en Cykelklubb - VCK skriver historia.

DÄ var det mitt uppdrag att inspirera och motivera denna fina cykelklunga bestÄende av fantastiska mÀnniskor som besitter oanade resurser i sig sjÀlva och kan göra en bra cykelklubb bÀttre!


Jag Ă€r övertygad att om cykelklubbarna öppnar sig för cyklister i alla storlekar, ökar samarbetet med diverse cykelcommunities som finns pĂ„ sociala medier, skapar variation med flera grupper i flera hastigheter och satsar pĂ„ motionĂ€ren som VCK gör, kommer vi att höra fler som istĂ€llet för att undvika dem ropar unisont av glĂ€dje: VI VILL OCKSÅ VARA MED!

 

XL Biking kommer gÀrna och förelÀser för din Cykelklubb, affÀr, företag, grupp, förening, skola och kommun. Det Àr jag, Ebbe Silva, som Àr förelÀsaren och har bakom mig Äratal av erfarenhet med inspiration, motivation, gruppdynamik och mentorskap. Jag Àr utbildad handledare och ingÄr ocksÄ i nÀtverket Family-Lab.se.


Ta kontakt med oss via xlbiking@gmail.com


 

0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page