top of page

Soul Riders - ett bikepacking äventyr.

Skribentens bild: Ebbe SilvaEbbe Silva

Uppdaterat: 10 feb. 2023

Begreppet "Bikepacking" förekom för första gång i en artikel av Dan Burden i tidningen National Geographic år 1973. Idag är det synonym med äventyrscykling, i vilken man cyklar på alla möjliga underlag med ungefär samma utrustning man använder för att vandra - fast utan ryggsäck, annars vore det "Backpacking" vilket inte är att rekommenderas när man cyklar. Här ska allt hängas på cykeln!


ÖJESJÖBRÄNNAN August 2020


Varför cyklar vi egentligen?

En magisk morgon vid Öjesjön, Västmanland.

Hur besvarar man frågan? Bäst är nog att titta på bilden och att var och en får hitta sitt eget svar i dimman, färgerna, atmosfären! Det var under resan till Öjesjöbrännan att vi uttalade uttrycket "Soul Riders" och något klickade direkt. Det var ingen tävling, ingen race, vi stressade inte fram någonstans. Både tyckte att vi hade packat för mycket i väskorna, men det struntade vi i! Vi ville ha vissa bekvämligheter, som luftmadrasser sköna sovsäckar, extra kläder, men framför allt enades vi om att uppleva friheten, den rena, friska luften, fågelsång och en liten klunk whisky vid en lägereld.

Elden talar, värmer, rengör själen.
Vi cyklade för själen! Gjorde det för att det är det roligaste som finns! Det var kul, utmanande, spännande, hälsosam, befriande!

Samtalsämnena varierade och bildade en kalejdoskop av upplevelser som förtjänar en bok, en film, en serie! Man kom närmare sig själv och svaret formades sakta: vi cyklade för själen! Vi

gjorde det för att det är det roligaste som finns! Det var kul, utmanande, spännande, hälsosam, befriande! Det är en speciell känsla att veta att vi tog oss dit av egen maskin!


Bikepacking

Min Pelago Stavanger Outback redo för äventyret!

Det är imponerande att se hur mycket av ens eget liv får plats på cykeln - vilket fantastiskt redskap! Jag valde Restraps väskor (Rando Bag fram, Ramväska i mitten och sadelväskan med tältet längst bak) efter att ha tröttnat på Specialized Burra Burras konstiga design, jag ville ha enkelheten och alla väl genomtänkta och underbara magnetiska lösningar Restrap erbjuder - kunde inte ha valt bättre! De gröna vattentäta väskor med sovsäcken, kläder, köket och en del av maten i köpte jag på Biltema, varför krångla? Sedan hängde jag dem på Pelagos Front Rack som kan användas även för pannier väskor. Sist men inte minst fick min Estnisk kosa hänga där back. Legit Bikepacker, tänkte jag och log.

Gardells Kona Sutra LTD, tuff som en stridsvagn, skön som en Cadillac.
Kontraster: ett Hubba Hubba tält och ett från Decathlon.

Vad är det som krävs?


Året var 1973 och för första gången i historia lästes om Bikepacking som företeelse och begreppet nämndes i National Geographic. Hojarna var annorlunda, utrustningen med, men viljan att cykla bortom mentala och geografiska gränser fanns där; själen fanns där! Hurtiga cyklister trampade emot leran, vatten, berg och dalar och resultatet blev ett frö som växte till ett mäktigt träd med flera grenar. Men, var inte distraherad av dem nu, för det är roten som matar det hela! Varje äventyr står förankrat i människoanden - den inre viljan till något mer, något bortom det vardagliga: äventyret, själen! Det är något som teknikfrosseriet inte kan tillfredsställa, det måste upplevas! Då är utrustningen av underordnad betydelse - även typ av cykel! Att begränsa cyklandet till sina beståndsdelar och teknik är minst sagt motstridigt. Visst är det kul att prata tech-mech-dyr-billig-senaste? Ja, men gör man sig beroende av sådant tappar man själen! Faktum är att det inte krävs mycket för att kunna cykla och uppleva bikepacking - det mesta har vi redan, om ni förstår vad jag menar.

En överviktig cyklist (142kg BMI: 41) en XL Biking.

Alla får cykla - världen väntar! Det är dags att Cykelvärlden vaknar och våga bryta den genomsnittigas diktaturen, tankesättet som används för att framställa produkter som inte nyttjar ALLA cyklister. Vår kultur måste kunna ta loss fötterna från det stigmatiserande kvicksanden som slukar förnuftet och som med dess villoläran påstår att all fetma är sjukdom och alla överviktiga är lata, fula, sjuka och otränade. En del av cykelbranschen påstår att det inte lönar sig att sälja anpassade produkter till överviktiga för att de "rör sig inte, motionerar inte" - MYT! Kolla vår Instagram community och de tusentals kilometer vi har cyklat i år, Corona till trots!


Ledaren och inspiratör Ingemar Gardell.

Här briljerar en av XL Bikings främsta stödjare, Ingemar Gardell, och sin Instagram @cyklaomkring. Ingemars ledarskap, respekt, tolerans, erfarenhet och känslan för äventyr och atmosfär exemplifierar den framtiden cykelbranschen behöver omfamna. En framtid där alla får plats i cykelvärlden. Och, vilken bättre plats för att uppleva och uppmuntra och främja dessa värderingar och cykeln än vårt vackra Sverige?

Det krävs möjliga och genomförbara förändringar i cykelbranschen och kulturen, samt mer information och kunskap om hur olika människor fungerar olika. Det krävs investeringar, mindre fördomar och mer cykelglädje! XL Biking finns för att hjälpa till!

 

Varför cyklar vi?

Varför cyklar alla?

Varför cyklar du inte?

Inte än...

 

Vi hoppas att du hittar en motionsform där själen trivs! Vi föreslår att cykla, såklart, men låt inte det begränsa dig! Det viktigaste är att du är överens med dig själv och gör det du behöver (och vill) för att leva livet på bästa möjliga sättet för dig. Prata med din läkare, familj, kurator, vän, och med andra du litar på och ta över din vardag - du är värt det! Alla får vara Soul Riders om de vill!

Ebbe tackar:

Medevi Sport (bästa salvan och hudprodukter!)

Sigr - Explorer collection jerseys funkade kanon! Så sköna!

 

Senaste om Gardell


Mörkervandring i Västerås (5km)

Häng med Friluftsfrämjandets ledare Ingemar Gardell och njut av motion och äventyr i skogen! Här är länken: Mörkervandring 2020-09-10


 

Nyheter på Etsy.com

XL Bikings nya "Heavy and Rolling" och XL Biking mäktiga loggan klistermärken finns nu att köpa på Etsy.com.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page