top of page

Soul Riders - ett bikepacking Àventyr.

Uppdaterat: 10 feb. 2023

Begreppet "Bikepacking" förekom för första gÄng i en artikel av Dan Burden i tidningen National Geographic Är 1973. Idag Àr det synonym med Àventyrscykling, i vilken man cyklar pÄ alla möjliga underlag med ungefÀr samma utrustning man anvÀnder för att vandra - fast utan ryggsÀck, annars vore det "Backpacking" vilket inte Àr att rekommenderas nÀr man cyklar. HÀr ska allt hÀngas pÄ cykeln!


ÖJESJÖBRÄNNAN August 2020


Varför cyklar vi egentligen?

En magisk morgon vid Öjesjön, VĂ€stmanland.

Hur besvarar man frĂ„gan? BĂ€st Ă€r nog att titta pĂ„ bilden och att var och en fĂ„r hitta sitt eget svar i dimman, fĂ€rgerna, atmosfĂ€ren! Det var under resan till ÖjesjöbrĂ€nnan att vi uttalade uttrycket "Soul Riders" och nĂ„got klickade direkt. Det var ingen tĂ€vling, ingen race, vi stressade inte fram nĂ„gonstans. BĂ„de tyckte att vi hade packat för mycket i vĂ€skorna, men det struntade vi i! Vi ville ha vissa bekvĂ€mligheter, som luftmadrasser sköna sovsĂ€ckar, extra klĂ€der, men framför allt enades vi om att uppleva friheten, den rena, friska luften, fĂ„gelsĂ„ng och en liten klunk whisky vid en lĂ€gereld.

Elden talar, vÀrmer, rengör sjÀlen.
Vi cyklade för sjÀlen! Gjorde det för att det Àr det roligaste som finns! Det var kul, utmanande, spÀnnande, hÀlsosam, befriande!

SamtalsÀmnena varierade och bildade en kalejdoskop av upplevelser som förtjÀnar en bok, en film, en serie! Man kom nÀrmare sig sjÀlv och svaret formades sakta: vi cyklade för sjÀlen! Vi

gjorde det för att det Àr det roligaste som finns! Det var kul, utmanande, spÀnnande, hÀlsosam, befriande! Det Àr en speciell kÀnsla att veta att vi tog oss dit av egen maskin!


Bikepacking

Det Àr imponerande att se hur mycket av ens eget liv fÄr plats pÄ cykeln - vilket fantastiskt redskap! Jag valde Restraps vÀskor (Rando Bag fram, RamvÀska i mitten och sadelvÀskan med tÀltet lÀngst bak) efter att ha tröttnat pÄ Specialized Burra Burras konstiga design, jag ville ha enkelheten och alla vÀl genomtÀnkta och underbara magnetiska lösningar Restrap erbjuder - kunde inte ha valt bÀttre! De gröna vattentÀta vÀskor med sovsÀcken, klÀder, köket och en del av maten i köpte jag pÄ Biltema, varför krÄngla? Sedan hÀngde jag dem pÄ Pelagos Front Rack som kan anvÀndas Àven för pannier vÀskor. Sist men inte minst fick min Estnisk kosa hÀnga dÀr back. Legit Bikepacker, tÀnkte jag och log.

Kontraster: ett Hubba Hubba tÀlt och ett frÄn Decathlon.

Vad Àr det som krÀvs?


Året var 1973 och för första gĂ„ngen i historia lĂ€stes om Bikepacking som företeelse och begreppet nĂ€mndes i National Geographic. Hojarna var annorlunda, utrustningen med, men viljan att cykla bortom mentala och geografiska grĂ€nser fanns dĂ€r; sjĂ€len fanns dĂ€r! Hurtiga cyklister trampade emot leran, vatten, berg och dalar och resultatet blev ett frö som vĂ€xte till ett mĂ€ktigt trĂ€d med flera grenar. Men, var inte distraherad av dem nu, för det Ă€r roten som matar det hela! Varje Ă€ventyr stĂ„r förankrat i mĂ€nniskoanden - den inre viljan till nĂ„got mer, nĂ„got bortom det vardagliga: Ă€ventyret, sjĂ€len! Det Ă€r nĂ„got som teknikfrosseriet inte kan tillfredsstĂ€lla, det mĂ„ste upplevas! DĂ„ Ă€r utrustningen av underordnad betydelse - Ă€ven typ av cykel! Att begrĂ€nsa cyklandet till sina bestĂ„ndsdelar och teknik Ă€r minst sagt motstridigt. Visst Ă€r det kul att prata tech-mech-dyr-billig-senaste? Ja, men gör man sig beroende av sĂ„dant tappar man sjĂ€len! Faktum Ă€r att det inte krĂ€vs mycket för att kunna cykla och uppleva bikepacking - det mesta har vi redan, om ni förstĂ„r vad jag menar.

En överviktig cyklist (142kg BMI: 41) en XL Biking.

Alla fÄr cykla - vÀrlden vÀntar! Det Àr dags att CykelvÀrlden vaknar och vÄga bryta den genomsnittigas diktaturen, tankesÀttet som anvÀnds för att framstÀlla produkter som inte nyttjar ALLA cyklister. VÄr kultur mÄste kunna ta loss fötterna frÄn det stigmatiserande kvicksanden som slukar förnuftet och som med dess villolÀran pÄstÄr att all fetma Àr sjukdom och alla överviktiga Àr lata, fula, sjuka och otrÀnade. En del av cykelbranschen pÄstÄr att det inte lönar sig att sÀlja anpassade produkter till överviktiga för att de "rör sig inte, motionerar inte" - MYT! Kolla vÄr Instagram community och de tusentals kilometer vi har cyklat i Är, Corona till trots!


HÀr briljerar en av XL Bikings frÀmsta stödjare, Ingemar Gardell, och sin Instagram @cyklaomkring. Ingemars ledarskap, respekt, tolerans, erfarenhet och kÀnslan för Àventyr och atmosfÀr exemplifierar den framtiden cykelbranschen behöver omfamna. En framtid dÀr alla fÄr plats i cykelvÀrlden. Och, vilken bÀttre plats för att uppleva och uppmuntra och frÀmja dessa vÀrderingar och cykeln Àn vÄrt vackra Sverige?

Det krÀvs möjliga och genomförbara förÀndringar i cykelbranschen och kulturen, samt mer information och kunskap om hur olika mÀnniskor fungerar olika. Det krÀvs investeringar, mindre fördomar och mer cykelglÀdje! XL Biking finns för att hjÀlpa till!

 

Varför cyklar vi?

Varför cyklar alla?

Varför cyklar du inte?

Inte Àn...

 

Vi hoppas att du hittar en motionsform dÀr sjÀlen trivs! Vi föreslÄr att cykla, sÄklart, men lÄt inte det begrÀnsa dig! Det viktigaste Àr att du Àr överens med dig sjÀlv och gör det du behöver (och vill) för att leva livet pÄ bÀsta möjliga sÀttet för dig. Prata med din lÀkare, familj, kurator, vÀn, och med andra du litar pÄ och ta över din vardag - du Àr vÀrt det! Alla fÄr vara Soul Riders om de vill!

Ebbe tackar:

Medevi Sport (bÀsta salvan och hudprodukter!)

Sigr - Explorer collection jerseys funkade kanon! SÄ sköna!

 

Senaste om Gardell


Mörkervandring i VÀsterÄs (5km)

HÀng med FriluftsfrÀmjandets ledare Ingemar Gardell och njut av motion och Àventyr i skogen! HÀr Àr lÀnken: Mörkervandring 2020-09-10


 

Nyheter pÄ Etsy.com

XL Bikings nya "Heavy and Rolling" och XL Biking mÀktiga loggan klistermÀrken finns nu att köpa pÄ Etsy.com.

0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page