top of page

Alla ska kunna cykla pÄ jÀmna villkor.

Uppdaterat: 8 maj 2021

Highlights frÄn XL Bikings intervju i CykelfrÀmjandets tidning Cykling. Alla behövs för att göra cykelvÀrlden mer inkluderande, och CykelfrÀmjandet finns bland de ledande!


VÄSTERÅS 2020-04-15

En tjock cyklist uppmÀrksammas kanske för första gÄng i en svensk cykeltidning.

Mer Àn bara kroppstorlekar

XL Biking Ă€r egentligen en "XL" rörelse, sĂ„ bredd att alla fĂ„r plats. SĂ„klart handlar det om kroppsstorlekar men ocksĂ„ om andra som kĂ€nner sig utanför och bortglömda av cykelkulturen, frĂ„n HBTQ personer, tjocka personer, till personer inom Autismspektrat och andra. PĂ„ Instagram presenterar vi oss som "Överviktiga Cyklister och VĂ€nner" och till skillnad mot en del cykelgrupper och nĂ„gra aktörer i cykelbranschen har vi alla möjliga cyklister anslutna.

Vi hjÀlper gÀrna till! Bild: Ingemar Gardell

Inte militanta med det negativa utan aktiva med det positiva

Vi vill behÄlla en positiv och problemlösande instÀllning som vi hoppas prÀglar Cykelsverige. Nuvarande verkligheten har visat sig vara ganska dyster och mÄnga XL Bikers har fÄtt smaka pÄ den. Det saknas bland annat klÀder i rÀtt storlekar och cyklar som hÄller och vars konstruktion inte baseras endast pÄ den genomsnittliga cyklisten utan inkluderar alla. Bristande bemötande frÄn bÄda övriga cyklister och i cykelaffÀrerna har gjort livet surt för mÀnniskor som gjorde ett medvetet val att cykla och Àndra livsstilen, förbÀttra hÀlsa, eller helt enkelt ha kul pÄ tvÄ hjul, men gav upp utan varken stöd, uppmuntran eller produkter. Vad gör vi dÄ?

Vi tycker att det ges redan för mÄnga "kÀngor" till höger och vÀnster, istÀllet vill vi ge bÄde cykelbranschen och andra cyklister en hjÀlpande hand sÄ att vi bÀttre förstÄr varandra och samverkar för en bÀttre framtid dÀr unga och Àldre mÄr bra att utöva vÄr sport - cykelsporten! Vi blundar inte för svÄrigheterna, men vill lyfta upp möjligheterna! Vi vill skapa fler och bÀttre alternativ! Vad vill ni? BerÀtta gÀrna!  

Enkla principer för bÀttre bemötande

XL Biking erbjuder seminarier och konsultationer för privatpersoner som Àr överviktiga och vill börja att cykla och företagen i Cykelbranschen som önskar att bemöta tjocka cyklister och andra bÀttre.


VĂ„r logga talar bland annat om tolerans, inklusion, delaktighet, aktivitet och respekt.


Det Àr vÄr ambition att nÀr man ser logotypen pÄ en cykel, cykelaffÀr, tröja, bil och diverse tillbehör ska man veta att den personen eller grupp som bÀr den Àr öppen, tolerant, vÀnlig, Àrlig och vill alla cyklister vÀl. Utöver det vill vi Àven att cykelbranschen följer nÄgra enkla principer:

1. Delaktighet

Alla har rÀtt att vara delaktiga i processer som rör deras liv, vare sig sÀljprocessen eller beslutsprocesser i t.ex. cykelklubbar.


2. Gissla fördomen

Det gÀller inte att vara passiv, utan

att aktiv motverka fördomen mot

överviktiga personer, s.k.

"fatshaming" och andra förnedrande

attityder.

Cycling Plus berÀttade om Thomas Moore, en XL Biking.

3. Lyssna

VÀgen mot konkursen har oviljan som grund och företage som inte lyssnar hör inte hemma pÄ marknaden. Underskatta aldrig kundernasfeedback, dÄ den kan leda till innovationer, nya produkter och tjÀnster samt förbÀttringar till befintliga sÄdana! Den som lyssnar sÀljer bÀttre!


4. Glöm inte empatin

Grunden Àr helt enkelt att bemöta

andra som man sjÀlv önskar att vara bemött - men Àven att

vara tillmötesgÄendeoch villig att gÄ nÄgra steg lÀngre och skapa "det lilla extra" som "bara finns hos den affÀren".


 Viktigt att uppmÀrksammas

Bicycling, vÀrldens största cykeltidning har öppnat sina ögon och banar vÀgen för att bilden av cyklisterna normaliseras och utvidgas. HÀr pÄ omslaget ser vi Kailey Kornhauser hon ocksÄ XL Biking vÀn och cykelaktivist. PÄ hemmaplan har XL Biking kontaktat Bicycling Swe, men intresset har varit sval. Vi har försökt att samarbeta Àven med en kÀnd svensk cykelmÀrke, dock utan framgÄng. "Vi har inget intresse" var svaret.

Vi fick dock bra svar frÄn Finland och

Pelago Bicycles var framÄttÀnkande nog att inleda ett bra samarbete med oss och deras Pelago Stavanger Outback blir

XL Bikings allroad och grus cykel 2020.


"Det Àr viktigt att uppmÀrksamma vÄra kÀra XL Bikers som tidigare inte rÀknades som cyklister, men som nu börjar ta plats och erkÀnnas"

DÀrför intervjuar vi pÄ bloggen

MÄnga tror att XL cyklister Àr en ny företeelse, men sÄ Àr inte fallet! Vi finns, vi cyklar, vi Àlskar cykelsporten, vi tÀvlar!

"Vi har lÀnge tystnats av en snÀv cykelkultur, men nu har vi en röst!"

XL Biking vill uppmÀrksamma den vanliga mÀnniskan som cyklar och gillar att motionera samt har upplevt att vi har lÀnge tystnats av en snÀv cykelkultur, men nu har vi en röst!

Jens Lindahl frÄn Lund har cyklat hela 11 VÀtternrundor och 10 Halva VÀttern utan varken sponsor eller stöd frÄn nÄgon förutom sin egen pappa.


"Folk har ju givit mig lite blickar och frÄgat vad jag gör pÄ en landsvÀgscykel"


Enligt Jens hade det varit kul att vara ansiktet utÄt för ett cykelmÀrke eller kanske nÄgon organisation med fint ÀndamÄl.

Stora cyklister vÄgar! VÄgar ditt företag?

CykelmÀrket "Sense Bikes" i Brasilien vÄgade och visar oss hÀr i Norden var skÄpet ska stÄ. Senses partnerskap med cyklisten Dougrão har lett till livsstils förÀndringar för honom och Àven ett jobb! Dougrão Àr den första XL Biking som Àr med i ett Factory Racing Team!

Vilken kille! EfterfrÄgan efter Senses cyklar ökade och folk följde Dougrãos resa med stor entusiasm pÄ sociala medier!


En bÀttre framtid kommer, var med du ocksÄ!

Jag drömmer om och jobbar för en bÀttre framtid. Bild: Ingemar Gardell

Just nu lever vi en tid av ovisshet kring Coronaviruset. Pandemin har tagit mÄnga liv men den fÄr inte ta vÄr kÀmpaglöd! Vi pÄ XL Biking har pÄ ett sÀtt upplevt social distansering lÄngt innan Covid-19. MÀnniskor som vÀgrade att cykla med oss och cykelklubbar vars snitthastigheter för nybörjare var runt 23-30 km/h omöjliggjorde för oss att vara med.

Vi hÄller oss positiva och tror att Coronatiden kommer en dag att vara förbi, den kanske tar med sig vissa fördomar, gamla synsÀtt pÄ tjocka mÀnniskor och vÀgran att inkludera andra i cykellivet, vem vet? Vi dagdrömmer inte utan jobbar för att förvekliga vÄra förhoppningar för ett bÀttre Cykelsverige, bÄde i vad det gÀller relationer cyklister emellan, cyklister och cykelbranschen, men ocksÄ i form av bÀttre cykelinfrastruktur och flera ungdomar pÄ cykeln och mindre pÄ mobilen.


More than words. Bild: Ingemar Gardell.
 

Tack för att du lÀser vÄr blogg. Följ gÀrna oss pÄ Instagram ocksÄ! Det skulle vara kul att ha dig med i vÄr community, lyssna pÄ dina berÀttelser och ta del av din feedback och förslag! Vill du stödja vÄrt arbete Àr du vÀlkommen att handla i vÄr shop, dÀr hittar du t-shirts och diverse tillbehör med vÄr logotyp pÄ sÄ du kan vara en stolt XL Biker! Stay safe! Stay healthy! - Ebbe Silva, en riktig tjock cyklist.


0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page