top of page

Stort Resultat - cykelaffÀrer

Vi Àr glada att presentera resultatet av vÄra besök för att undersöka bemötande gentemot överviktiga i cykelaffÀrerna . FrÄn UmeÄ till Tyskland, vÄr "mystery shopper" överraskade och blev överraskad!

Bakgrund


Det Àr ingen hemlighet att XL Biking har frÄn dagen ett upplevt trakasserier, spott (ja!) fördomar, nedlÄtande kommentarer, glÄpord, och Àven hotande ord frÄn cyklister som sÄg oss utöva vÄr sport. Det dÄliga synsÀttet pÄ överviktiga cyklister bekrÀftade det som vi hade befarit: frÄn memilklungan till pendlare, Àldre och unga vardagscyklister, fanns det alltid en överrepresentation av dem som hade nÄgot negativt att sÀga om överviktiga. Inspirerande? Knappast!


Vi bestÀmde oss för att besöka affÀrer, skriva till olika mÀrken, posta oftare pÄ Instagram, skriva artiklar och försöka att motarbeta negativismen med konstruktiv kritik och framför allt en positiv instÀllning. HÀr ser ni en del av resultatet i form av en lista pÄ affÀrer som Àr minst lika positiva som vi Àr mot överviktiga cyklister, med endast ett undantag.


Vi utgick frÄn senaste inom kundbemötande och Àven "Lindqvists nia" om bemötande av personer med funktionshinder som rekommenderas av regeringen, och valde ut följande principer till vÄr undersökning:



1. Delaktighet

Kunden ska ha möjlighet att vara delaktig i sÀljprocessen, samt vÀlkommen med förslag och beslut som rör hens upplevelse pÄ affÀren. Delaktighet Àr en rÀtt mÄnga förbiser.



2. Gissla fördomen

Det gÀller inte att vara passiv, utan

att aktiv motverka fördomen mot

överviktiga personer, s.k.

"fatshaming" och andra förnedrande

attityder. Personalen ska vara medveten

om detta som team.


3. Lyssna pÄ kunderna

VĂ€gen mot konkursen har oviljan som grund och

företagen som inte lyssnar hör inte till pÄ

marknaden. Underskatta aldrig kundernas

feedback, dÄ den kan leda till innovationer,

nya produkter och tjÀnster samt förbÀttringar

till befintliga sÄdana! Den som lyssnar sÀljer

bÀttre!



4. Empati


Alla i sÀljarteamet mÄste bemÀstra empatins "förglömda konsten". Grunden Àr helt enkelt att bemöta

andra som man sjÀlv önskar att vara bemött - men Àven att

vara tillmötesgÄende och villig att gÄ nÄgra steg lÀngre och

skapa "det lilla extra" som "bara finns hos den affÀren".


5. BemÀstra dina produkter och ge bra rÄd.

Fördumma inte dina kunder utan bjud pÄ vettig information och trevliga pratstunder kryddade med bra rÄd. Leta gÀrna efter alternativ som kan anpassas efter dina kunder Àven om de inte finns hos din affÀr. En nöjd kund kommer tillbaka och köper en vattenflaska hos dig, nÀsta gÄng kan han komma och köpa cyklar Ät alla i hens familj! XL Biking testar gÀrna produkter och ger specifik feedback som gÀller överviktiga. Samarbeta!


Nu till resultatet....


Velospeed Bikecenter, VÀsterÄs.


Erfarenhet, nytÀnkande, bra bemötande, avsaknaden av fördomar, nyfikenhet, kunskap, empati, och mycket annat extra som jag hittade hos dem! Utmanaren Velospeed Bikecenter vÄgar satsa stort och erbjuder kvalitetsprodukter till fantastiska priser! Cykelprofilen Thomas driver butiken och vill locka flera besökare med spÀnnande lösningar och erbjudanden! StÀmningen var pÄ topp under besöket och det pratades om framtidsvisioner bÄde för affÀren och för VÀsterÄs som cykelstad! Jag fick en utmaning av Velospeed, nÀmligen att vÄga börja cykla MTB! De lovade att övertyga mig, vad tror ni, fixar de det? De berÀttar gÀrna om nyheterna frÄn Bianchi, Orbea och andra mÀrken som vi uppskattar som LaPierre. Vi diskuterade Àven vilka anpassningar Àr viktiga för överviktiga cyklister och hur de kan lösa det pÄ olika sÀtt. Kanon!



Gamla Stans Cykel, Stockholm.


Gamla Stans Cykel tog emot XL Biking utan nÄgra fördomar, och efter nÄgra trevliga samtalsstunder om cyklar, delar, stÄlramar och tÀvlingar, mÀrkte de genast vilka cyklar jag gillade och erbjöd en i passande storlek för en provtur. Efter turen spelade jag "den krÀsna konsumenten" och föreslog en annan storlek med anpassad sadelhöjd och lufttryck pÄ dÀcken, allt fixad av dem med samma respekt, intresse, empati, kunskap om produkterna och gedigna rÄd! En förelÀsning om kundbemötande! XL Biking GodkÀnd!

Cykloteket, VÀsterÄs.


Cykloteket VÀsterÄs har alltid varit XL Bikings LBS, Local Bike Shop. Joakim Jansson och personalen tog emot oss pÄ ett proffsigt sÀtt och bjöd pÄ mycket

kunskap, framför allt i form av den uppskattad "Bikefit" tjÀnsten med uppdaterad utrustning och utan fördomar. NÄgra lÀsare har berÀttat om trÄkiga upplevelser hos Cykloteket i Stockholm, tyvÀrr. Dock i VÀsterÄs har vi alltid uppskattat vÄr Cykloteket och kan med stor glÀdje rekommendera affÀren till andra XL bikers. AffÀren var bland de första att vilja samarbeta och lÀt oss testa deras cyklar för bloggen utan problem! Ett tips: boka gÀrna en bikefit, det gör skillnad!

By Bike, UmeÄ.


VÀnnerna hos By Bike i UmeÄ satte lite upptagna i ett viktigt möte nÀr jag kom förbi, men det stoppade inte dem frÄn att utse en mycket kunnig medarbetare som följde mig under hela besöket, besvarade alla mina frÄgor, stÀllde upp pÄ intervju och visade stor entusiasm gentemot överviktiga cyklister. En mycket trevlig affÀr som trots avsaknaden av klÀder i min storlek nÀmnde nÄgra andra möjliga alternativ.

ROSE Biketown, Tyskland.

Tyska jÀtten ROSE bikes Àr kÀnd för sina bra cyklar och oÀndliga konfigurationsmöjligheter, dock pÄ nÀtet dÄ deras Showroom i Stockholm Àr numera stÀngt. Jag besökte bÄde showroomet i Sverige och deras flaggskepp butiken "Biketown" i Bocholt, Tyskland. HÀr hemma var Mikael KippilÀ ( MK Cycling shop ) kunnig, trevlig, utan fördomar, snabb, och fixade en testcykel i rÀtt storlek - besök gÀrna hans shop, i utbudet finns t.o.m mekkurser för individer och grupper!

ROSE Biketown var en upplevelse utöver det vanliga! Trevliga och glada medarbetare erbjöd oss Àven en liten pratstund hos marknadsföringschefen pÄ huvudkontoret.

ROSE Àr en av de fÄ i Europa med cykelklÀder upp till 7XL (riktigt storlek, inte kinesisk eller italiensk 7XL) i visa fall Àven större. DÀr kan man boka ett besök med konsultation och fÄ bÄde prylar och cyklar precis som man önskar sig!


Stenströms Cykel, Hallstahammar.


Jag fick tips om Stenströms frÄn en av XL Bikings medlemmar i vÄr Klubb pÄ appen Strava. Vilken positiv överraskning det blev! Deras produktval hÄller toppklass och servicen var Ànnu bÀttre! Jag blev bemött utan fördomar, fick bra tips och rÄd samt en mycket trevlig pratstund om gravel bikes med Àrliga rekommendationer om rammaterial , dÀckstorlekar och hjul som bÀst skulle lÀmpa sig för överviktiga. Jag tycker att Stenströms Cykel lyfter upp Hallstahammar och Àr en pÀrla i regionen. Jag förstÄr varför mÄnga cyklister tar sig dit! Bra jobbat Stenströms!


Sportson - olika upplevelser.




Sportson HÀlla, VÀsterÄs.

TyvÀrr blev affÀren, för denna gÄng, underkÀnd i vÄr undersökning. Vi besökte affÀren vid flera tillfÀllen, handlade nÄgra cyklar och

tillbehör och mÀrkte för lite förÀndringar för att kunna Àndra vÄr uppfattning. Vi hoppas pÄ bÀttre resultat i framtiden, framför allt för att det finns flera som uppskattar just Sportson HÀlla. Om det Àr nÄgot XL Biking kan göra för att hjÀlpa till bÄde Sportson och lÀsarna finns kontaktformulÀret under fliken "kontakt".



Sportson Erikslund, VÀsterÄs.

Mycket bra bemötande varenda tillfÀlle (5st)!

Personalen lyssnade, gav rÄd om bra alternativ,

utförde garantiÀrenden med snabbhet och precision, erbjöd testcyklar, visade inga fördomar och garanterade bra priser.





Sportson Barkarby.

Med syfte att kontrollera resultatet lite nÀrmare besökte vi

Sportson Barkarby vid tre olika tillfÀllen, alla tre bjöd pÄ bra kundbemötande, lyssnande, empatiska medarbetare utan fördomar och möjlighet till delaktighet. Under ett besök var medarbetaren inte sÄ vÀl informerade om en viss cykelmodell, men var snabb att skaffa mer information och kom tillbaka med flera lÀnkar, Àrligt och ödmjukt - nÄgot som pÄminde inte det minsta om min upplevelse pÄ Sportson HÀlla, men det visar sig att vara en enskild butik, inte hela kedjan. Tack o lov!



Fix My Bike, Stockholm.






Kona specialisten bjöd pÄ underbart bemötande utan

fördomar och med Àrlighet och respekt. En ROVE ST

testcykel ordnades snabbt och det blev XL Bikings

första upplevelse pÄ en Kona - en fantastisk skön cykel

med stÄlram som inte vÀger en ton! Testa gÀrna! Förutom kunskap, empati, god lyssnande, och bra

service, kan de mycket om Àventyrs- och gravel cyklar.



Velo & Oxygen, Stockholm.


Mycket trevlig affÀr som har kÀnda mÀrken och bra tillbehör. Hög servicenivÄ, bra bemötande, inga fördomar, nyfikenhet och framför allt positivitet!

Vi uppskattade att medarbetarna bjöd pÄ en "kvarterets vÀnliga cykelaffÀren" kÀnsla som fÄr man att kÀnna sig vÀlkommen som kund och att vÄra frÄgor var viktiga. Bra Velo & Oxygen! Det Àr viktigt att kunna anpassa sig efter kunderna utan att glömma effektiviteten eller förvÀxla det med snabbhet, nÄgot mÄnga affÀrer inte klarade!


 

NĂ„gra avslutande ord


Vi kan med nöje konstatera att cykelkulturen i

majoriteten av cykelaffÀrerna vi besökt mÄr bra och att vi överviktiga kan kÀnna oss trygga att besöka dem.

Vi önskar att samma positiva attityden sprider sig

till cyklisterna!


Att vÄga cykla pÄ allvar nÀr man Àr överviktig Àr en stor framgÄng som krÀver mod, beslutsamhet och vilja! LÄt oss respektera det och behandla alla cyklister pÄ jÀmna villkor.

Negativism, dÄligt bemötande, ett förÄldrad synsÀtt pÄ överviktiga mÀnniskor, fördomar, fatshaming, mobbning av överviktiga ungdomar och vuxna pÄverkar till det vÀrsta och blir i slutskeden mer kostsamt bÄde för samhÀllet och för individerna - ja, i vissa fall kostar det Àven mÀnniskoliv.


XL Biking finns till för att inspirera och motivera överviktiga att cykla, samt för att hjÀlpa forma en mer tolerant, inkluderande, demokratisk, positiv och jÀmstÀlld cykelkultur. Vi kommer att fortsÀtta att besöka affÀrer, samtala och samarbeta med dem, och med cykelindustrin i sin helhet (Cykel och klÀdtillverkarna) samt Àven andra aktörer, sÄ att alla kÀnner sig vÀlkomna att utöva vÄr Àlskade sport!

Ebbe Silva - Överviktig Cyklist.

 

Vill din affÀr eller mÀrke samarbeta med XL Biking för en bÀttre cykelkultur? Kontakta oss gÀrna: xlbiking@gmail.com


Vi erbjuder inspirationsseminarier och konsultationer, samt testar gÀrna era produkter för bloggen.



0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page